Internetowy Podróżniku,

Internetowy Podróżniku, kimkolwiek i gdziekolwiek jesteś, witam Cię serdecznie w moich skromnych, wirtualnych progach. Na tym małym kawałku mojej ambikowej szuflady, do której chowam różne przemyślenia i małe rękodzieła, te pisane, malowane, wydziergane czy gotowane oraz ulotne chwile, spojrzenia, to co mnie porusza, inspiruje, motywuje lub cieszy. Mam nadzieję, że spotkamy się znowu przy gorącym kubku herbaty aby przez chwilę zatrzymać się nad jakąś myślą, pomarzyć, pośpiewać, pośmiać się lub po prostu pomilczeć. Miło mi Cię gościć :) Proszę czuj się swobodnie, nie musisz zostawiać żadnych komentarzy, lajków, czy plusików, chyba że masz na to ochotę. Jeśli przeglądając moją szufladę choć raz zagości uśmiech na twojej twarzy lub zaduma na czole to będę zadowolona. Z pozdrowieniami :)

Aga, Ambikowo

niedziela, 23 grudnia 2012

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI lepione inaczej

Farsz

składniki:
2 słoiki litrowe kapusty kiszonej,
ok 400g grzybów suszonych,
2 cebule,
masło,
przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, soja sos, kostka grzybowa.

Kapustę odcisnąć z wody, trochę poszatkować i ugotować do miękkości dodając kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Grzyby w osobnym garnku namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować grzyby w tej samej wodzie i trochę ją odparować. Można też te przygotowania zrobić w tym samym dniu, tylko wtedy trzeba dłużej gotować grzyby. Odcedzić kapustę z wody i podsmażać w woku na maśle, dodać do niej wodę z ugotowanych grzybów, trochę pieprzu i soja sosu. Osobno na patelni na maśle podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać ugotowane i pokrojone grzyby, trochę pieprzu mielonego oraz kostkę grzybową. Podsmażyć i następnie dodać wszystko do kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, można dodać trochę sproszkowanego czosnku.

 
gotowy farsz

Ciasto
ok 1 kg mąki (może być po 0,5kg mąki pszennej i krupczatki + otręby lub trochę mąki razowej)
0,5 kostki masła
gorąca woda
trochę soli

Żeby wyrobione ciasto miało odpowiednią konsystencję robimy na stolnicy dołek w mące i wlewamy do niego gorącą wodę, następnie delikatnie mieszamy ręką i sklejoną mąkę z wodą odkładamy na bok i tak, aż do wykorzystania całej mąki. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy dokładnie ciasto, które powinno stać się miękkie, elastyczne i nie przyklejające się do rąk. Z ciasta robimy pierogi. Mam trochę szybszy sposób na to niż wałkowanie dużego placka i wykrawanie krążków szklanką. Zamiast tego z kawałka ciasta robię na stolnicy wałek, który kroję na odpowiednie kawałki, każdy osobno rozwałkowuję i nakładam farsz. Jest to dużo szybszy sposób, pierogi są większe (choć ich rozmiar możemy regulować wielkością pojedyńczych kawałków ciasta) i nie ma żadnych resztek, które zostają po wykrawaniu i trzeba je ponownie wałkować. Wygląda to niej więcej tak:


Posklejane pierogi gotuję partiami w wodzie z dodatkiem oleju i soli. Po ugotowaniu odcedzam, przekładam na talerz a potem do miski polewając warstwy stopionym masłem, żeby się nie posklejały.
                        I gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz