Internetowy Podróżniku,

Internetowy Podróżniku, kimkolwiek i gdziekolwiek jesteś, witam Cię serdecznie w moich skromnych, wirtualnych progach. Na tym małym kawałku mojej ambikowej szuflady, do której chowam różne przemyślenia i małe rękodzieła, te pisane, malowane, wydziergane czy gotowane oraz ulotne chwile, spojrzenia, to co mnie porusza, inspiruje, motywuje lub cieszy. Mam nadzieję, że spotkamy się znowu przy gorącym kubku herbaty aby przez chwilę zatrzymać się nad jakąś myślą, pomarzyć, pośpiewać, pośmiać się lub po prostu pomilczeć. Miło mi Cię gościć :) Proszę czuj się swobodnie, nie musisz zostawiać żadnych komentarzy, lajków, czy plusików, chyba że masz na to ochotę. Jeśli przeglądając moją szufladę choć raz zagości uśmiech na twojej twarzy lub zaduma na czole to będę zadowolona. Z pozdrowieniami :)

Aga, Ambikowo

niedziela, 16 grudnia 2012

NAJLEPSZY SERNIK bez jaj!

ciasto:

1 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę cukru
1/3 szkl. oleju
1/2 szkl. śmietany
cukier wanilinowy

Te ilości w zależności od wielkości formy należy zwiększyć, np. na dużą, prostokątną blachę x 2. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść, wyłożyć na blachę na spód i boki, podziabać widelcem.

ser:

1 kg twarogu zmielonego
2 lub 3 serki kremowe np. Bieluchy naturalne
śmietana lub jogurt, żeby masa była trochę rzadsza
2 budynie wanilinowe lub 1 sernix i trochę budyniu (sypkie)
cukier wanilinowy
trochę cukru do smaku
rodzynki, płatki migdałowe, trochę kurkumy, aromat cytrynowy lub skórka z cytryny

Wszystko razem wymieszać mikserem i wyłożyć na spód z ciasta. Piec w średnio gorącym piekarniku (ok. 180 stopni przez ok. 0,5h - zależy od piekarnika). Pod koniec pieczenia można włączyć nawiew, aby sernik był bardziej puszysty.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz