woda - 2 - 3l,
ziemniaki - dużo, ok 2 kg,
marchewka - 1 - 2 szt,
pietruszka korzeń - 1 szt,
seler - 0,5 - 1 szt,
grzyby suszone - 1 mała paczka,
zakwas - użyłam kupiony żurek wiejski w słoiczku,
śmietana,
parówki sojowe - 1 paczka,
zielona pietruszka - 1 pęczek
przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek (5 ząbków), majeranek suszony, vegeta, bulion grzybowy w kostce, soja sos, sok z cytryny, liść laurowy, ziele angielskie, masło.
Starałam się tą zupę przygotować wg. kuchni 5 przemian dodając po kolei odpowiednie smaki. Do wrzącej wody wrzucałam więc tak:
(smak)
(gorzki) wrzątek,
(gorzki) kilka listków laurowych,
(słodki) pokrojona w plasterki marchewka,
(ostry) pokrojone w plasterki pietruszka i seler,
(ostry) kilka nasionek ziela angielskiego,
(słony) trochę soli morskiej,
(słony) może być bulion w kostce lub vegeta,
(kwaśny) kilka kropel soku z cytryny,
(gorzki) łyżka suszonego majeranku,
(słodki) pokrojone i ugotowane wcześniej grzyby i woda, w której się gotowały,
(słodki) pokrojone w kostkę ziemniaki,
(słodki) 1- 2 łyżki masła,
- tu pogotować dłużej tak, żeby zmiękły wszystkie warzywa i potem dodać:
(ostry) trochę zmielonego pieprzu,
(ostry) kilka rozgniecionych ząbków czosnku,
(słony) dosolić do smaku,
(słony) trochę soja sosu,
(kwaśny) rozmiksowany zakwas żurku wiejskiego,
(kwaśny) rozbełtana śmietana,
- tu można zakończyć, jeśli zupa jest za mało przyprawiona to zrobić jeszcze jedno okrążenie dodając:
(gorzki) suszony majeranek,
(słodki) trochę masła,
(ostry) rozgnieciony czosnek i pieprz,
(słony) sól,
i na koniec:
(słony) pokrojone w plasterki parówki sojowe.
(kwaśny) poszatkowana zielona pietruszka
Pyszny wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
Usuń