Składniki:
5 - 6 średnich, w miarę równych buraków
woda i przyprawy:
pieprz, sól, sok z cytryny i cukier
i zasmażka z mąki i masła
Buraki gotuję w skórkach, żeby zmiękły. Ponieważ gotują się dość długo ok. 1h (zależy od wielkości buraków), więc nastawiam je wcześniej. Po ugotowaniu odcedzam i obieram jak chwilę przestygną, następnie ścieram na tarce z małymi oczkami do garnka. Zalewam je zimną wodą, czekam aż się zagotują i przyprawiam. Najsmaczniejsze są jak przyprawi się je dobrze za pierwszym razem. Jeśli to się nie uda to można zrobić jeszcze jedno okrążenie i wtedy doprawić lepiej.
Wg. 5 przemian składniki dodaję w następującej kolejności:
(smak)
(słodki) starte i ugotowane buraki,
(ostry) szczypta pieprzu,
(słony) zimna woda,
(słony) ok 1,5 łyżeczki soli (używam soli morskiej, która jest łagodniejsza od zwykłej, białej soli),
(kwaśny) ok 2 łyżek soku z cytryny (ilość zależy od smaku cytryny, czasem wyciskałam sok z połówki cytryny),
(gorzki) pomijam lub można dodać odrobinę wrzątku,
(słodki) zasmażka - trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek,
(słodki) ok 1 łyżka cukru trzcinowego
Zasmażkę przygotowuję w trakcie przyprawiania. Na patelni podsuszam ok 2 łyżek mąki (używam pszennej mąki razowej z Lubelli), dodaję 2 - 3 łyżki masła i podsmażam zasmażkę. Powinna mieć taką bardziej płynną konsystencję, jak jest za sucha to trzeba dodać masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz