Internetowy Podróżniku,

Internetowy Podróżniku, kimkolwiek i gdziekolwiek jesteś, witam Cię serdecznie w moich skromnych, wirtualnych progach. Na tym małym kawałku mojej ambikowej szuflady, do której chowam różne przemyślenia i małe rękodzieła, te pisane, malowane, wydziergane czy gotowane oraz ulotne chwile, spojrzenia, to co mnie porusza, inspiruje, motywuje lub cieszy. Mam nadzieję, że spotkamy się znowu przy gorącym kubku herbaty aby przez chwilę zatrzymać się nad jakąś myślą, pomarzyć, pośpiewać, pośmiać się lub po prostu pomilczeć. Miło mi Cię gościć :) Proszę czuj się swobodnie, nie musisz zostawiać żadnych komentarzy, lajków, czy plusików, chyba że masz na to ochotę. Jeśli przeglądając moją szufladę choć raz zagości uśmiech na twojej twarzy lub zaduma na czole to będę zadowolona. Z pozdrowieniami :)

Aga, Ambikowo

sobota, 13 lipca 2013

moja WEGE PIZZA

 Tak, czasem lubię zjeść pizzę, a moje chłopaki jeszcze bardziej, a ponieważ trochę ciężko ją kupić na naszej pięknej, polskiej wsi, więc muszę ją zrobić sama. Jednak wcale na to nie narzekam, bo jak to zwykle bywa, co swoje to najlepsze. Przynajmniej mogę być pewna, że nikt do niej nie napluł, a takiego smaku i ciasta nie kupię nigdzie, bo przecież nie ma jak u mamy! :)

Składniki na ciasto na dwa placki pieczone równocześnie na dwóch płaskich blachach w standardowym piekarniku:

0,5 kg mąki (najlepiej pszennej razowej)
3 dag drożdży
szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy lub oleju
tłuszcz do formy, sól

Mąkę, szczyptę soli i pokruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Zagnieść, po czym dodać 2 łyżki oleju i zagnieść ponownie. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos pomidorowy i inne składniki na wierzch pizzy.

Sos do pizzy:
175 g koncentratu pomidorowego lub przecieru
trochę wody dla rozrzedzenia
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka rozmarynu
1/3 szkl. oliwy z oliwek
pieprz do smaku
2 - 3 zgniecione ząbki czosnku
sól morska do smaku - ok 1- 2 łyżeczki

Całość wymieszać, dodając składniki w podanej wyżej kolejności i odstawić w ciepłe miejsce dla przegryzienia się smaków.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonych olejem blachach. Wierzch posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i na to układać składniki wg uznania, np. podsmażone na patelni grzyby z cebulką lub pokrojone surowe pieczarki, plasterki cukinii, różyczki kalafiora lub brokuła, pokrojoną cebulkę, oliwki, kukurydzę itp. Posypać do smaku vegetą, oregano i czosnkiem oraz tartym żółtym serem. Jeśli chcemy pizzę bez sera to można polać ją sosem z humusu lub jakimkolwiek innym zagęszczonym mąką ryżową lub ziemniaczaną.

Piec ok. 20 min w gorącym piekarniku (220C)
Podawać z pysznym sokiem malinowym na lekko gazowanej wodzie mineralnej.




Przepisów na pizzę jest mnóstwo, ale ja robię właśnie taką! SMACZNEGO!

2 komentarze: