Składniki na ciasto na dwa placki pieczone równocześnie na dwóch płaskich blachach w standardowym piekarniku:
0,5 kg mąki (najlepiej pszennej razowej)
3 dag drożdży
szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy lub oleju
tłuszcz do formy, sól
Mąkę, szczyptę soli i pokruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Zagnieść, po czym dodać 2 łyżki oleju i zagnieść ponownie. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos pomidorowy i inne składniki na wierzch pizzy.
Sos do pizzy:
175 g koncentratu pomidorowego lub przecieru
trochę wody dla rozrzedzenia
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka rozmarynu
1/3 szkl. oliwy z oliwek
pieprz do smaku
2 - 3 zgniecione ząbki czosnku
sól morska do smaku - ok 1- 2 łyżeczki
Całość wymieszać, dodając składniki w podanej wyżej kolejności i odstawić w ciepłe miejsce dla przegryzienia się smaków.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonych olejem blachach. Wierzch posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i na to układać składniki wg uznania, np. podsmażone na patelni grzyby z cebulką lub pokrojone surowe pieczarki, plasterki cukinii, różyczki kalafiora lub brokuła, pokrojoną cebulkę, oliwki, kukurydzę itp. Posypać do smaku vegetą, oregano i czosnkiem oraz tartym żółtym serem. Jeśli chcemy pizzę bez sera to można polać ją sosem z humusu lub jakimkolwiek innym zagęszczonym mąką ryżową lub ziemniaczaną.
Piec ok. 20 min w gorącym piekarniku (220⁰C)
Podawać z pysznym sokiem malinowym na lekko gazowanej wodzie mineralnej.
Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńa smakuje jeszcze lepiej :)
Usuń