ziemniaki - 2 kg (użyłam młode)
marchewka - 5szt
pietruszka korzeń - 3 szt
cebula - 2 szt
pieczarki - ok 30 dag
sól himalajska - do smaku
olej ryżowy - do podsmażenia
Humus:
cieciorka - 1 puszka
olej ryżowy - ok 3 łyżek
rozgnieciony czosnek - 4 ząbki
sól himalajska - do smaku
sok z cytryny- ok. 2 łyżeczek
tymianek - ok. 2 łyżeczek
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić na grubsze plastry. Obgotować przez 10 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone grubiej pieczarki i podsmażyć razem aż puszczą wodę, pod koniec dodać trochę soli (ok. 2 łyżeczek + ew. trochę vegety).
Przygotować humus czyli pastę z cieciorki dodając do blendera (w podanej wyżej kolejności) wszystkie składniki, zmiksować na gładką pastę.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Składniki zapiekanki układać warstwami. Najpierw warstwa z połowy obgotowanych ziemniaków pomieszanych z marchewką i pietruszką, na to połowa pieczarek z cebulką i połowa pasty z cieciorki. Następnie warstwy powtórzyć tak samo - reszta ziemniaczków z marchewką i pietruszką, potem pieczarki z cebulką i na wierzchu pasta.
Całość zapiekać w gorącym piekarniku ok 180st, najlepiej z nawiewem, przez 30min, do zarumienienia. Podawać gorące.
mmmm pycha
OdpowiedzUsuń