Internetowy Podróżniku,

Internetowy Podróżniku, kimkolwiek i gdziekolwiek jesteś, witam Cię serdecznie w moich skromnych, wirtualnych progach. Na tym małym kawałku mojej ambikowej szuflady, do której chowam różne przemyślenia i małe rękodzieła, te pisane, malowane, wydziergane czy gotowane oraz ulotne chwile, spojrzenia, to co mnie porusza, inspiruje, motywuje lub cieszy. Mam nadzieję, że spotkamy się znowu przy gorącym kubku herbaty aby przez chwilę zatrzymać się nad jakąś myślą, pomarzyć, pośpiewać, pośmiać się lub po prostu pomilczeć. Miło mi Cię gościć :) Proszę czuj się swobodnie, nie musisz zostawiać żadnych komentarzy, lajków, czy plusików, chyba że masz na to ochotę. Jeśli przeglądając moją szufladę choć raz zagości uśmiech na twojej twarzy lub zaduma na czole to będę zadowolona. Z pozdrowieniami :)

Aga, Ambikowo

wtorek, 6 maja 2014

SUPER ZAPIEKANKA WARZYWNA Z HUMUSEM

Składniki:
ziemniaki - 2 kg (użyłam młode)
marchewka - 5szt
pietruszka korzeń - 3 szt
cebula - 2 szt
pieczarki - ok 30 dag
sól himalajska - do smaku
olej ryżowy - do podsmażenia

Humus:
cieciorka - 1 puszka
olej ryżowy -  ok 3 łyżek
rozgnieciony czosnek - 4 ząbki
sól himalajska - do smaku
sok z cytryny- ok. 2 łyżeczek
tymianek - ok. 2 łyżeczek

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić na grubsze plastry. Obgotować przez 10 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone grubiej pieczarki i podsmażyć razem aż puszczą wodę, pod koniec dodać trochę soli (ok. 2 łyżeczek + ew. trochę vegety).

Przygotować humus czyli pastę z cieciorki dodając do blendera (w podanej wyżej kolejności) wszystkie składniki, zmiksować na  gładką pastę.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Składniki zapiekanki układać warstwami. Najpierw warstwa z połowy obgotowanych ziemniaków pomieszanych z marchewką i pietruszką, na to połowa pieczarek z cebulką i połowa pasty z cieciorki. Następnie warstwy powtórzyć tak samo - reszta ziemniaczków z marchewką i pietruszką, potem pieczarki z cebulką i na wierzchu pasta.

Całość zapiekać w gorącym piekarniku ok 180st, najlepiej z nawiewem, przez 30min, do zarumienienia. Podawać gorące.

 











ZAPIEKANKA SMAKUJE PRZEPYSZNIE!
Spróbujcie sami :)

1 komentarz: