Składniki na 5l garnek:
woda - ok. 2,5l
buraki - 5-6 szt
marchewka - 2-3szt
pietruszka korzeń - 1-2 szt
seler - 1 mały
przyprawy:
ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, jarzynka, majeranek, czosnek, cukier, cytryna, ocet jabłkowy,
i oczywiście:
ziemniaki ugotowane osobno i ugniecione na puree w ilości wg uznania.
Wszystkie warzywa myję, obieram i trę na tarce z grubymi oczkami, dzięki temu szybciej się ugotują. Każde warzywko do osobnej miski, aby zachować kolejność smaków przy dodawaniu do zupy.
...więc, po kolei:

(gorzki) kilka listków laurowych,
(słodki) starte buraki,
(słodki) starta marchewka,
(słodki) starta pietruszka,
(ostry) starty seler,
(ostry) kilka nasionek ziela angielskiego,
(ostry) trochę pieprzu do smaku,
(słony) jarzynka, sól, soja sos, ewentualnie bulion grzybowy,
pogotować tak długo, żeby warzywa były miękkie,
(kwaśny) wyciśnięty sok z jednej cytryny,

(gorzki) można dolać wrzątku, jeśli potrzeba ,
(słodki) 2 łyżki masła,
(słodki) ok. 2 łyżki cukru trzcinowego,
(ostry) 3-4 zgniecione ząbki czosnku,
(ostry) trochę mielonego pieprzu do smaku,
(słony) trochę dosolić,
(kwaśny) dodać octu jabłkowego,
i ewentualnie jak ktoś lubi
(kwaśny) można dodać kwaśnej śmietany.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz